OneYearAbroad

Albin Ullmark- One year in Mississippi USA

Veckan i Washington DC, Philadelphia och New York City!

Kategori: Sweden

Här kommer hela min vecka i Washington DC, Philadelphia och New york city,
Den sista delen är längst ner!


Dag 1, Söndag 13 Mars
Packade och fixade inför resan nästan hela dagen.
Pratade lite med mamma och pappa samt mormor och morfar ville hälsa trevlig resa.

Vid fem så skjutsades Sherry Flavia och mig till Memphis flygplats där vi 15 utbytesstudenter samlades, vi var 5 killar och 10 tjejer, samt två ”ledare” Emily våran Rc och Tammy en Ice.
Vi var sammanlagt från 9 länder.

Vi landade klockan tio i Baltimore på BWI efter tre timmars flygningen.
Checkade in på Hilton garden inn, vi killar fick två rum bredvid varandra och det var ju helt okej!!


Flavia är redo!!!!
 

Dag 2, Måndag 14 Mars
Väckning 06.30 med underbart god hotellfrukost!

Vi lämnade hotellet vid åtta med en hotellbuss som skjutsade oss till Baltimore tågstation där vi sedan tog Amtrak, Acela till Washington DC.

Från central stationen gick vi till US Capitol vilket typ är ”riksdagen” i USA.
Det är ett stort vit hus med en kupol som har en indian stående på toppen.

Efter att stannat utanför där och tagit alla kort på resans första turistmål, så gick vi längst ”the National mall” så är en stor gång/park som är 500 meter lång och går rakt fram.
Längst med denna ”mall” är det många olika National museum, vi började på Indian American museum där vi endast kollade på en informations film, det var inte ett så jätte intressant ställer för oss européer.

Vi gick sedan till ”USA Air and space Museum” vilket var helt underbart, det hade Apollo 11, rymdraketen; Enterprise vilket är en av de fem rymdfarkoster NASA har använt och som nu tas helt ur bruk, två har exploderat och två är fortfarande nere i Florida på Kennedy space center men kommer att hamna här I Washington snart. 

Det var även en del av en Boeing 747-100 samt massa andra saker som vart till rymden och vänt, vet inte så mycket om alla dom sakerna. Natten på Museet 1 är även delvis inspelat här.

Vi åt sedan lunch på McDonalds och gick vidare till via the mall till vita huset och kollade hur Obama hade det, det såg ut som att han hade det helt okej. Vi kollade först på framsidan eller om det var framsidan sedan gick vi runt till framsidan fast det såg ut att vara baksidan. Men det var vakter på taket och sedan var det vakter överallt med, inne på gården stod det i alla fall en gammal Volvo lastbil, det var ganska coolt tyckte jag!
På vägen tillbaka fick vi egen tid och fick välja mellan att gå till Natural history museum där Natten på museet 2 också har varit.  Där inne var det massor av uppstoppade djur av alla olika sorter.

Efter en fullspäckad dag åkte vi tillbaka med tåget till Baltimore och gick på Amerikan restaurant där vi åt tre rätters middag, det var inte igår! ;) 


Vita huset.


Dag 3, Tisdag 15 Mars
Idag fick vi sovmorgon till 8.30, efter en lika underbar frukost som igår så kom våran mini buss och hämtade upp oss, vi åkte mot Washington DC och vidare mot Mount vernon; det är George Washingtons hem under den tid han levde. Han var Usa’s första president och bodde i Virginia, Alexandria.  Vi gick rund på hans gård, det var upper garden och lower garden, köket, stall, bakhus, rökhus, tvätthus, garage, gästhus osv. Det var riktigt roligt att se.

Efter några timmar på Mount vernon åkte vi till taco bell för lunch, det var jätte gott!
Vi åkte sedan tillbaka mot Washington men nu åkte vi via Alexandra stad, vilket hade jätte mycket fina byggnader som var gamla och dyra med, det var som på ett litet berg och längre upp du kom desto mer ambassader var det, det låg alla efter huvudgatan och längst upp var en stor kyrka.

Nästan alla såg sin ambassad, jag såg iaf Sverige, Norge och Finland men inte Danmark.
När vi började komma in mot Washington och innan man krossar floden från Virginia till Washington DC, då passerade vi Pentagon som är Usa’s försvars enhet och det var även där ett flygplan flög in den 11 september, 2001. Vi stannade även till på en krigskyrkogård och kollade, det var över 300´000 där om jag minns, det var både dem som hade avlidit under ett krig eller jobbade inom försvarstjänsten.

När vi kom tillbaka till Washington så var till till Lincoln memorial, Jefferson memorial, Andra världskriget memorial och ett monument för Vietnamkriget.
Vid nio åkte vi till Old ebbitt grill som är typ den finaste restaurangen i Washington, det var jätte stort och massor av kostym gubbar där från US capitol.

Vi fick två bord på nedervåningen, Emilys systers barn kom även till oss för att äta, han hade under de två sista åren Jr Bush var president jobbat inne i vita huset och typ sett presidenten veckovis. Det var riktigt coolt att prata med honom, han hade många intressanta berättelser.

Vid elva tog vi våran mini buss tillbaka till Baltimore!


Mount vernon


Dag 4, Onsdag 16 Mars
Idag efter frukosten lämnade vi Baltimore och hotellet för att ta tåget till Philadelphia som ligger i staten Pennsylvania. Vi kom ditt runt två på eftermiddagen, tog en cab till hotellet som låg nere i Midtown.
Det var ett jätte fint Holiday Inn hotellet och vi killar fick ett twinrum med extra säng.
Vi gick sedan ut på stan i Philadelphia och mot den äldre delen av stan, det var den del där ”regeringen” satt innan Washington var färdigt byggt, först kollade vi på liberty bell, som är en stor kyrkklocka, den finns med på alla frimärken här i USA och den stod säkert för någonting inom fred med, men minns inte direkt.

Vi sedan till andra sidan där original byggnaden var och där liberty bell hängde förr. Där inne var tre olika salar, alla såg ut som domstols hallar enligt mig, men det hade fattats olika beslut i dom salarna som idag är grunden till USA och vad vi står för. Det var riktigt roligt att se efter att ha läst US governmane historia i nio veckor!!

Efter att ha gått runt där i det som kallades independence hall så gick vi och kollade där George Washingtons första hem var under den tid att man byggde upp USA som på den tiden endast var 13 stater, idag var det inget kvar från det huset, men det var som uppbyggt delar av väggar med järn fönster och det var mer ett design ställer som märke att honoms hem  var det en gång.

I detta Independence hall var även delar av national treasure inspelat, vilket var lite coolt för dom filmerna tycker man ju om!
Resten av eftermiddagen fick vi gå runt i midtown och shoppa, det var jätte fina butiker där samt en jätte stor Apple butik med den nya Ipad 2 som precis hade släppts några dagar innan, så det var också jätte coolt!

På kvällen åt vi middag på Olive garden som är en Italiensk restaurang, men hur mycket det var italiskt enligt våra tre Italienare var inte mycket!! Flavia tyckte inte alls om det sa hon!! ;)               




Dag 5, Torsdag 17 Mars
Idag fick vi en härlig sovmorgon till tio, åt frukost och sedan tog vi en liten promenad till tågstationen där vi väntade på vårat tåg till NEW YORK CITY!
På tåget pratade jag med konduktören hela tiden (nördig som man är) så hade vi en lång tåg diskussion om tåg :D

När vi kom fram till penn station på manhattan så tog vi en cab till hotellet.
Idag var det även st. Patrics day och det var folk överallt i gröna kläder och partayad runt, efter att kommit igenom allt tutande, rödljus och trafikstopp kom vi fram till 49th street, där vårat best western lägenhetshotell låg. Vi killar fick en egen lägenhet med vardagsrum, sovrum och en extrasäng.

Innan hela eftermiddagen var över gick vi till rockefeller som är en stor skyskrapa där många olika tv kanaler håller till för alla eftermiddags program, många olika eftermiddags shower är inspelade där.
Vi köpte våra biljetter för $20 och gick igenom säkerhetskontrollen till hissen upp till 70 våningen där vi kom upp till ”top of the rock"
Där uppe träffade jag fyra svenska kvinnor från Stockholm, det var trevligt.
Efter att varit där upp i upp emot 1 timme och tagit massor av kort så åkte vi ner igen och gick till en sub shop där vi åt lunch med jätte goda baguetter.

Sedan fick vi gå runt på 5th Aveny och kolla runt i olika affärer och kolla, det var riktigt coola affärer och det var två stora HM butiker där, vilket inte var like bra som hemma i Sverige!

Vid åtta träffades vi på hotellet för att gå och äta, vi gick till Ellen's stardust diner restaurant som låg på en sidgata till Broadway, personalen där turades om att sjunga olika sånger medans de serverade och det var lite konstigt men coolt med.

Med oss kom en kille som jobbar på Boston kontoret och placerade oss studenter runt om i syd östra USA. Han var en trevligt 29 åring. Han stannade kvar med oss på hotellet.
Till middag delade vi på en taco förrätt, sedan hade jag en dubbelburgare till varmrätt och glass till efterrätt. Det var jätte gott!! ;)




Dag 6, Fredag 18 Mars
Vid 10.30 lämnade vi hotellet för att gå till Central park, Idag var det även väldigt varmt ute; riktigt underbart väder! ;)

Vi gick igenom 5th aveny och upp till Central park, vi fick se apple store och hotel plaza där ellise filmerna är ifrån, det var jätte vackert!
När vi kom in i Central park så gick vi igenom där och kollade på allt, det var ju vår och ganska grått men det var fint ändå. Det var massor med små sjöar och tunnel, isbana, båtar, restauranger och gröna fält där folket umgicks. Vi åt lunch på Central park boathouse där jag tror att jag såg några svenskar sittandes och äta, det var kul. Såg förövrigt svenskar varje dag i New york.

När vi hade ätit så gick fick vi 60 minuter egen tid och göra vad vi vill i central park, många hyrde en roddbåt och rodde runt i, men det var inte så spännande för mig, så jag gick runt och kollad på massa saker samt ringde mamma och pappa.
Vi tog sedan en tunnelbana ner till södra Manhattan för att ta en färja ut mot frihetsgudinnan
Det var en stor färje båt som tog oss runt om frihetsgudinnan och dess ö, den var ganska liten frihetsgudinnan men det viste jag redan sen sist jag såg henne, men nu var hon verkligen liten!
Vi gick ej in på ön vilket jag tyckte var lite tråkigt men det får bli till en annan gång ;)

När vi kom tillbaka till Manhattan så gick vi till The financial district of NY där wall street ligger och börsen osv. Det var roligt att se även om det inte var så mycket mer än en gata och byggnader för oss att se.
Vi gick vidare upp igenom Manhattan och emot ground zero där world trade center stod.
Idag har man börjat bygga fyra nya skyskrapor och ingen kommer blir lika hög som de dåvarande skraporna och de kommer inte se like ut heller. Man gör även två pooler som fotprint som minnes plats och att komma ihåg vad som hände. Poolerna är även på samma ställe som wtc tornen var.

Vi gick runt och kollad på alla och flavia som var där två år sedan sa att det hade hänt en hel del sen hon var där, det visade sig efter att man hade rensat upp allt så hade man bara stängt av om rådet och lämnat det för åtta år och sen två år sedan har det varit en byggnadsarbetsplats.

Vi åkte sedan tillbaka upp till upper town och åt middag på Pizza restaurang, sedan fick vi shoppa fram till nio då vi träffades på hotellet igen.


Frihetsgudinnan

Dag 7, Lördag 19 Mars
Idag var Emily sjuk så vi fick göra vad vi ville fram till klockan två, då vi träffades med Tammy för att äta.
På förmiddagen gick jag till Apple store, central park zoo, east och west upper side.

På East upper side kollade jag in alla förmögda människors hem och chuck bass hotell. Det var jätte snyggt överallt, rent och snygga hus överallt. Jag gick sedan ner mot midtown där jag hade kollat upp att Hells kitchen var, jag hade bara googlat hells kitchen och kollat upp adressen. När jag börjar komma in till midtown så tycker jag att det känns lite konstigt att Gordon Ramsay skulle ha en Restaurang här, för det var allt annat än rent, snyggt och rika människor här i Midtown. Hittade iaf restaurangen och det var en stor besvikelse, det var bara ett liten restaurang i hörnet av det blocket. Men jag nöjde mig med det iaf och gick mot broadway istället. Senare på kvällen sitter jag och tänker på det här med hells kitchen och bestämmer mig för att kolla upp det på Internet. Det visade sig att det hells kitchen jag hade sett inte alls var Gordon Ramsays och att hans restaurang heter London och ligger mitt i Manhattan. Jag fick mig ett litet skratt iaf över att jag hade gått hela den vägen för att se den vekaste hells kitchen ever!!

Efter lunchen på en subshop gick vi till Times square där man hade försäljningen av broadway biljetter till rabatterat pris, vi köade först i en timme för att komma fram till en av alla luckor som fanns. Några bestämde sig för att gå till Billy elliot,  Rain som var musik från the Beatles, tammy och jag gick köpte biljetter för phantom of the opera för $80/st. När alla hade fått sina biljetter så hade vi egen tid fram tills att musicalerna våra startade, vilket var klockan åtta. Vi killar gick ner till Empire state Building för att kolla in henne, vi gick in i lobbyn och tog lite kort, men vi åkte inte upp till toppen för vi hade inte riktigt tid med det samt att det skulle vara samma utsikt som från Rockefeller och det kostade $30 med.

Vi gick även till flatiron building som är en känd byggnad på Manhattan, det är en trekant byggnad som ligger i korsningen av broadway och 5th ave och det är därför hon har den form som inte alls är lik de andra byggnaderna på Manhattan eftersom att det är uppbyggt som ett korsord ;)Vid sju träffade jag Tammy på times square för att gå till Broadway och majestic theater, vi kollade även in på hard rock cafe och bubba gump shrimp cafe för om vi skulle tänka oss att äta där efter alla var färdiga. Vi gick sedan till våran teater och det var köer överallt till olika teatrar eftersom allt typ började klockan åtta. Vi kom sedan in och hittade våra platser. Vi satt på läktaren men typ på femte raden vilket var jätte bra! Vi såg perfekt. Musicalen var jätte bra och ljuskronan och alla teknik var ju underbart roligt för mig att se med, det var helt otroligt grymt bra!!

10.30 var vi klar och då träffades alla på Times Square för att äta middag, Vi gick till planet Hollywood som är en restaurang med massor av saker från olika Hollywood produktioner.  Vi åt middag där, jag åt en taco tallrik!

    
Phantom of the Opera.



Ljuskronan på väg ner.

Dag 8, Söndag 20 Mars
Idag var fortfarande Emily i sjuka och efter frukosten tog Tammy med oss till tunnelbanan och vi åkte över till Brooklyn för att sedan gå tillbaka till Manhattan via Brooklyn bridge. Vi gick runt lite på Brooklyn och kollade, det var mycket lugnare, trevliga människor och normala hus! Det var inte alls så som jag hade trott att det skulle vara med fattigdom och slitet! På Brooklyn Bridge tillbaka till Manhattan så blåste det en hel del och det var svårt att få några bra kort, men vi fick se Manhattan bridge på håll och gå på Brooklyn bridge vilket var häftigt!!

Tillbaka till Manhattan tog vi tunnelbanan upp några block till China town och Little italy, dom två var typ två korta gator som låg precis intill varandra. I China town var alla skyltar på kinesiska och Engelska under, sen var tidningarna på Kinesiska och alla människor som inte hade en kamera i handen och var turister var i så fall Kineser! Det var lite kul att se, för det var verkligen China town!

Little italy var mest bara en vanlig gata med massor av shopping i jätte fina affärer. Vi åt  Lunch på Lombardis pizza som hade underbart goda Italienska pizzor.
Vi hade sedan lite egen tid och fick ta oss tillbaka upp till upper town själv till sju. Jag gick runt och kollade i little Italy och hitta en g-star raw butik där med, lyckan!!

Tog sedan tunnelbanan upp till Grand centra station och kollade runt där ett tag innan jag gick den sista biten till hotellet.
Vid sju gick vi till en liten American restaurang där vi åt våran avslutnings middag med dessert och allt gott!! ;)

På kvällen packade vi allt och sedan var vi alla i vårat hotellrum och kollade på tv och pratade fram till klockan tre på morgon då två limousiner kom och hämtade upp oss för att ta oss till New ark flygplats.

Landade 08.00 i memphis och då åkte vi hem och sov efter en underbart rolig vecka!


  


     ********

New York City är den största staden i delstaten New york och den "populäraste" staden i USA.

New york city har ca. 8 miljoner invånare och består av 5 delar; Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och staten island. 45% är vita i New York City och 28% är svarta.
I USA är  75%vit och 12% svarta, och det finns 300 miljoner invånare i USA!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: